tisdag 22 maj 2018

Kulturkollos veckoutmaning: Debuter och debutanter

Vi pratar om debuter och debutanter - vi pratar förstlingsverk, om premiärer och första framträdanden. Vi pratar om författaren, låtskrivaren, artisten, skådespelaren, regissören och konstnären som gör sin debut och vi pratar såklart om deras verk. 

 

Jag får en vild lust att citera Highlander (There can be only one!) här. För det finns nog bara en debutant som påverkat mitt liv så mycket att hon är värd att nämnas. J.K. Rowling. Så här har jag skrivit tidigare:

Jag snubblade över den första boken av en slump. Precis när den kommit på svenska så hittade jag den på Åhléns och hade då givetvis ingen aning om vad för slags bok jag höll i mina händer eller vilket genomslag den, de efterföljande böckerna och filmerna, skulle ha på mitt liv. Redan på den första sidan skrattade jag högt och jag vet inte hur länge jag stod där och tjuvläste innan jag kom på att jag kunde betala för boken och åka hem läsa klart, men jag hann nog åtminstone ett kapitel. Det gick liksom inte att sluta. Där fanns de hejdlöst elaka Mr och Mrs Dursley, den lilla skrubben under trapporna, bortskämda Dudley, ugglorna och männen i mantel och hatt. Allt var oemotståndligt. Speciellt lutade mot löftet om vad som komma skulle. Författaren John Ajvide Lindqvist har sagt att han grät när Harry Potter fick sitt antagningsbrev till Hogwarts i den första filmen. Jag fick samma "välkommen hem"-känsla när jag dök in i den första boken. Det är här du ska vara, ledsen att vi först placerade dig fel i livet. Att jag var strax över tjugo år istället för tolv spelade absolut ingen roll.


 The Queen. And some old woman in a hat
(Som många Potter-fans uttryckte sig på Twitter för inte så länge sedan.)

10 kommentarer:

 1. Vilket bra exempel på lyckad debut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! :-) Riktigt underbar debut.

   Radera
 2. Jag har bara läst den första Harry Potter-boken. När den hade kommit ut så vikarierade jag som lärare på högstadiet och jag ville veta vad de läste för något. Jag tror inte att alla eleverna insåg att jag kunde läsa en sådan bok, för en flicka i sjuan skrev en uppsats som hon lämnade in. Och tänk, berättelsen stämde helt överens med Harry Potter-boken. Snopet för henne ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, man kan ju inte kopiera Harry Potter och lämna in! Dömt att misslyckas. Jag har läst alla böckerna, flera gånger både på svenska och engelska. Det är liksom ett ständigt pågående arbete.

   Radera
 3. Harry Potter är speciell!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är Harry Potter mycket, mycket speciell.

   Radera
 4. Ovanligt lönsam debut också ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skoja inte... Jisses vad hon har gjort sig en slant på den historien.

   Radera
 5. Vilket bra svar! Jag köpte den första boken på svenska och sedan blev det resten på engelska för jag orkade inte vänta på översättningarna. Jag var runt 20 år jag med och älskar böckerna och filmerna. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)

   Jag gjorde exakt likadant, för det gick ju inte att vänta in de övriga böckerna på svenska. Har faktiskt lite svårt att greppa just hur betydelsefulla de varit och fortfarande är i mitt liv, tjugo år senare.

   Radera