onsdag 3 januari 2018

Hemsökelsen på Hill House - Shirley Jackson

Kan ett hus vara ondskefullt - ha känslor, tankar eller till och med uppsåt? Dr Montague har hyrt Hill House över sommaren för att undersöka just hur hemsökt det är. Med sig har han de, förhoppningsvis, övernaturligt känsliga kvinnorna Eleanor och Theo samt den framtida arvingen till huset: Luke. Det excentriska kråkslottet kommer med både en vaktmästare och hushållerska i form av de äkta makarna Mr och Mrs Dudley men båda vägrar vara kvar på markerna efter mörkrets inbrott. Hill House ger alla de tillfälliga gästerna krypningar längs med ryggraden vid första anblicken men det är inget mot vad som väntar när de ligger nedbäddade på sina rum efter läggdags. 

Hemsökelsen på Hill House bjuder på något så ovanligt som subtil skräck med oförklarliga ljud, dörrar som lever sina egna liv och vägrar stå uppställda samt en allmän känsla av ren ondska. Aldrig får man "se" för mycket vilket är ett av kardinalmisstagen inom genren. För visst fasen blir man rädd, till och från även skräckslagen. Den här boken har fått oerhört mycket beröm från stora författare och jag måste säga att den fortfarande håller trots att den kom ut 1959. Det är inte ovanligt att skräck, liksom humor, är en färskvara. Jag ska genast fortsätta med Vi har alltid levt på slottet av samma författare och ser fram emot den TV-serie av Hemsökelsen som just nu spelas in och produceras av Netflix!

4 kommentarer:

 1. Visste inte att det kommer en tv-serie! Det ser jag fram emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Hur roligt som helst. Det kan ju hur som helst inte bli sämre än filmatiseringen från 1999 med Liam Neeson...

   Radera
 2. Jag såg den svartvita inspelningen när jag var liten (helt utan mina föräldrars vetskap) och jag är fortfarande livrädd för spiraltrappor...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag också sett! Tror dock jag var i tonåren och tyckte inte att det var så jätteläskigt, förmodligen mest för att jag inte förstod hela handlingen. Ser mycket fram emot Netflix-inspelningen!

   Radera