tisdag 8 januari 2019

The Soundtrack of my Blog


Detta är ett inlägg i Kulturkollos bloggstafett The Soundtrack of My Blog.

Min blogg har egentligen inte någon specifik låt eller artist som är dess ledmotiv även om musik är en väldigt viktig del av mitt liv; jag växlar mellan den mörkaste dödsmetallen (Dark Tranquillity) och peppigaste musikalen (Chess), med lite schlager och jojk däremellan. Så jag väljer den friare tolkningen och berättar om den enda företeelse som på riktigt kännetecknar Beroende av Böcker, ett verk som helt håller taktpinnen och ackompanjerar just min plats på internet: Harry Potter. Jag skäms inte det minsta för att säga det högt då jag älskar den världen mer än den riktiga men jag vet hur det ofta(st) mottages av andra. Med skepsis, gärna lite nedlåtande. Är inte det en barnboksserie? Som om det skulle göra den mindre värd. Men det är ju bara hittepå. Precis, exakt vad jag behöver för att överleva i den här orättvisa, hårda världen. 

Harry Potter är böckerna och filmerna jag ständigt återkommer till, min referensram, och det är en vy över Hogwarts som är min blogg-bild. Allt som oftast finns en av ljudböckerna under "Just nu lyssnar jag på", helst på engelska och inläst av Stephen Fry. Kärleken är så stor att jag tagit familjen både till filmstudion i Watford utanför London samt Orlando, Florida.


Warner Bros. Studio Tour - Dumbledores kontor


Universal Studios, Florida - Gringotts Bank

Men sedan finns det även ett gäng tjejer och kvinnor, både verkliga och fiktiva, som allt som oftast sitter på mina axlar (och kaffemuggar) och tjattrar när jag läser och skriver. Ni vet sådana tjejer man inte har där man placerar dem, som högljutt bryter mot reglerna men inte för att jävlas utan för att de helt enkelt inte står ut med något annat. Lilla My. Ronja Rövardotter. Joan Jett. Margaret Atwood. Som bestämt berättar att de inte står ut med att vara ledsna, de klarar av glada eller arga. Som beskriver orättvisor man knappt orkar läsa om. Som skriker att de inte bryr sig om sitt j*vla rykte. Som bara är dem de föddes till. De är alla mina bästa vänner, som jag behöver vid olika tillfällen på året och i livet. Precis som den fiktiva världen i Harry Potter.
8 kommentarer:

 1. Gud, vilket bra ledmotiv! Jag fattar precis och är nästan lika såld på HP, även om jag gärna inkluderar allt som finns och sker på nöjesfält, i synnerhet i Orlando. Ibland vill man bara vara lycklig och då är en fiktiv värld guld värd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst är parkerna i Orlando fantastiska? :-) Jag tror aldrig jag haft så roligt som vi hade på den resan. Alla underbara åkturer i form av Superman, Simpsons, Jurassic Park. Och så Harry Potter, så klart.

   Radera
 2. Underbara Harry! Så kul att läsa ditt inlägg, man blir ju sugen på att resa också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår det, jag blev sugen på att resa tillbaka när jag skrev om det!

   Radera
 3. Underbart "soundtrack" - älskar hur du beskriver kvinnorna nu i slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De kvinnorna har visat sig vara viktigare för mig än jag först trodde. Det är så fint att man kan ta dem med sig, vart man än åker.

   Radera
 4. Gillar din versions av ett "soundtrack" - funkar ju hur bra som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! :-) Jag funderade länge men kom på att min blogg inte har så mycket med musik att göra, även om jag är en stor älskare av just musik.

   Radera