tisdag 22 januari 2019

Kulturkollos veckoutmaning: Vad händer efter kriget?


En av mina absoluta favoritböcker som utspelar sig Efter Kriget är Högläsaren av Bernhard Schlink. Tonåriga Michael blir kär i den mycket äldre Hanna i efterkrigstidens Tyskland. De har en himlastormande men kort kärleksaffär innan Hanna mystiskt försvinner. Sju år senare dyker hon åter upp i hans liv men under helt andra förutsättningar och former. Boken pratar om skuld och skam. Hur överlever man i en tid när alla antingen är före detta förbrytare, medlöpare eller offer? Hur kommer man överens om rätt och fel i fredstid och hur dömer man krigsbrottslingar?  

Har även gjorts till film med fantastiska Kate Winslet som Hanna.

En mer nyläst skildring av en tillvaro Efter Kriget är Ärr av Audur Ava Ólafsdóttir. Även om jag hade flera problem med boken som helhet så var den ändå bra på att beskriva livet när bomberna slutat falla, när vapenstilleståndet trätt i kraft. Isländske Jónas har bestämt sig för att ta livet av sig men vill inte göra det hemmavid. Så han åker till ett land där kriget precis tagit sina sista skälvande andetag, tänker att de nog är vana vid död, vad gör ett lik till? Men väl där sätts han omedelbart i arbete av lokalborna som är i stora behov av alla slags reparationer. Den unga kvinnan som driver hotellet han bor på berättar om sina och sonens upplevelser när det var som värst och snart inser Jónas hur bortskämd och självisk han varit. En av de bästa lärdomarna från den här boken är hur länge kriget lever kvar i människor, hur svårt det är att tvätta bort den ständiga rädslan för döden.10 kommentarer:

 1. Båda böckerna verkar väldigt intressanta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högläsaren är riktigt bra! Den andra är helt okej.

   Radera
 2. Ärr har jag nyss lånat på biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar mer än jag gjorde!

   Radera
 3. Håller med om att det är två läsvärda böcker. Har dock inte läst något mer av någon av författarna. Har du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de här böckerna är de enda jag läst av just de författarna. Kanske värt att kolla upp om det finns fler!

   Radera
 4. Högläsaren har jag sett som film. Själv kan jag inte komma på en bok som handlar om detta. Jag lämnar helt tomt denna vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att jag såg filmen innan jag läste boken, ovanligt förfarande för att vara jag.

   Radera
 5. Blir nyfiken på båda böckerna.

  SvaraRadera