måndag 10 december 2018

Misslyckas igen, misslyckas bättre - John Ajvide Lindqvist


John Ajvide Lindqvist är något av en husgud för mig är det lite knepigt att vara annat än väldigt positiv till hans bok om skrivande. För det har varit buskul att läsa om hur hans böcker kommit till; från debuten Låt den rätte komma in till den senaste X: den sista platsen. Det här är ingen traditionell Att-skriva-bok med tips om hur man bäst skriver dialog eller listor över sätt att hitta inspiration utan mer en dialog som författaren har med sig själv, genom tiden. För varje verk har han fört dagbok över dess tillkomst och nu har han sammanfört delar av de dagböckerna med nutida kommentarer. Det kanske låter tungt och trist i min beskrivning men det är i själva verket riktigt uppfriskande och ofta rolig läsning! Självklart är det lätt att i efterhand sitta och skriva roliga kommentarer till sig själv, när man vet att det gick bra med boken i fråga, men lika ofta är han väldigt tröstande och stöttande. Jag tror det är jättenyttigt att få läsa om vilken kamp det ofta kan vara att skriva en bok, att man kanske helt tappar självförtroendet och bara vill slänga manuset direkt i papperskorgen. Men också att det kan släppa om man kämpar på, försöker se historien ur en annan synvinkel. Det är kul att läsa om hur författarens intentioner om böckerna nästan alltid har ändrats helt när han kommit till slutet, hur historien tagit en helt ny väg. 

Jag blev väldigt sugen på att läsa om många av böckerna och tror jag ska börja med Lilla stjärna, som John Ajvide Lindqvist själv ser som sin bästa bok.
Varmt tack till Ordfront Förlag för recensionsexemplaret!

2 kommentarer:

 1. Tack för tipset, jag älskar hans böcker så den här måste jag ju få tag i! Men just "Lilla stjärna" är den jag tyckt minst om (är det alltså hans egen favorit? hmmm, intressant!) för jag mådde närmast illa av våldsamheterna i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du blev intresserad!

   Jag vet, det var inte min favorit då heller men nu måste jag faktiskt läsa om den och ha författarens egna kommentarer i åtanke under läsningen. Kanske kan jag se något nytt i den nu.

   Radera