onsdag 22 augusti 2018

Kulturkollos veckoutmaning - Höstens måsten

Självklart tipsar jag om TV-serier! Det har som sagt varit lite si och så med läsningen över sommaren men serierna har gått varma på Netflix och HBO. Har givetvis inte sett hela säsonger av serierna här nedan då allt inte har släppts ännu, men fem, sex avsnitt av varje. Vi börjar med:

Castle Rock

Serien som är otroligt mycket Stephen King men ändå inte är skriven av honom. Skaparna har tagit hans karaktärer, miljö, teman och stämning och skapat något helt nytt, allt givetvis med Kings godkännande. Åtminstone inledningsvis kretsar mycket kring fängelset Shawshank och den unga man som efter fängelsedirektörens plötsliga död, hittas gömd på området. Melanie Lynskey gör den självmedicinerande mäklaren, Molly Strand, med övernaturliga förmågor otroligt fint men allra bäst är André Holland i huvudrollen som den återvändande advokaten Henry Deaver. Han är den enda svarta mannen i staden, i den vitaste delstaten i USA och inte blir det bättre av att hela staden surrar av rykten om att han som barn dödade sin adoptivpappa. Det är mörkt, krypande och fler frågor än svar samt pintjockt med finfina skådespelare: Sissy Spacek, Scott Glenn, Bill Skarsgård, Jane Levy.Sharp Objects

Detta är filmatiseringen av Gillian Flynns debutbok med samma namn. Vi får följa reportern Camille Preaker (Amy Adams) som skickas till den lilla hemstaden i amerikanska Södern, för att rapportera om morden på två unga flickor. Men mer än något annat så får man under resans gång vara med och veckla upp det mysterium som är Camille. Med självskadebeteende och alkoholism i bagaget både bär hon på och döljer mycket som långsamt sipprar fram. Mamman (suveränt spelad av Patricia Clarkson) är iskall och praktiskt taget allt i hennes värld kretsar kring Camilles halvsyster Amma. Man ser allt såsom Camille ser det, minnen och ögonblicksbilder flaxar snabbt förbi och det förflutna vävs in i nuet. Det byggs långsamt upp en större bild, en som vi ännu inte kan se då vi står för nära. Sharp Objects är förmodligen det mest kvävande obehagliga jag har sett på länge, samt det bästa. Det är dock tungt att tampas med drickandet i den här serien, inte bara Camille dricker som en svamp (Evian-flaskan fylls ständigt på med mer vodka) utan de flesta stjälper i sig starksprit såsom många andra dricker saft. Men det är ett pris jag är villig att betala för det övriga storslagna berättandet.
8 kommentarer:

 1. Jag tittar väldigt lite på tv, men Sharp Objects låter intressant, jag har ju läst boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har slutat se på linjär tv, bland det bästa jag gjort för att förbättra vardagskvällarna och lästiden. Men jag älskar serier och att kunna se ett eller tre avsnitt när det passar mig på helgen är ljuvligt.
   Kan verkligen rekommendera Sharp Objects! De har fångat bokens stämning.

   Radera
 2. Är väldigt sugen på båda! Speciellt Castle Rock har jag längtat efter ett tag nu men först ska vi avsluta lite andra serier innan vi tar oss an den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju just det, att man oftast redan har ett gäng serier som man följer. Fast det är trevligt att veta att de ligger där och väntar. :-)

   Radera
 3. Svar
  1. Förstår det! Jag gillar dem båda två fast av olika anledningar.

   Radera
 4. Måste skaffa HBO. För dessa två måste jag bara se.

  SvaraRadera