tisdag 27 mars 2018

Kulturkollos veckoutmaning: Fem snabba om påsken

Jag har en nästan obefintlig relation till påsken; högtiden innebär några extra lediga dagar men inte mycket mer än så. Den kan dock alltid trösta sig med att den inte får mig att känna samma motvilja (läs: hat) såsom julen gör. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska svara på en majoritet av frågorna i Kulturkollos inlägg förutom att påskmust är toppen, så vi går raskt vidare och tipsar om påskläsning! För redan igår hade jag tänkt ut en jättefin gul bok som jag ville skriva om, nämligen En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Jag har sällan blivit så drabbad av en bok som jag blev av En halv gul sol när den kom ut. Författaren var för mig okänd och jag hade aldrig tidigare läst något om hennes land, ändå tvekade jag inte inför den lilla tegelstenen. Redan de första sidorna fullkomligt sög in en i historien, berättelsen om de privilegierade tvillingarna som lever i sextiotalets Nigeria, när sedan kriget och slutligen svälten kommer faller även de rikaste. Som barn hörde jag talas om Biafra, det var något som hänt innan jag föddes men jag förstod inte hela innebörden förrän jag som vuxen läste den här boken. Inbördeskriget i Nigeria skapade utbrytarstaten Biafra, en blockad ledde till svår brist på mat och i slutändan till att hjälporganisationen Läkare utan gränser skapades. Mitt i den här katastrofen, men även runtomkring den, utspelar sig En halv gul sol och vi får lära känna en familj som försöker göra såsom folk gör mest: att leva, arbeta och senare även överleva. Boken är utan tvekan en av de bästa jag läst. 8 kommentarer:

 1. påskmust är för sött, men den lagrade går att dricka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagrad påskmust är alltid den bästa!

   Radera
 2. En bra sak med påsken är att det inte väcker lika många frågor om men inte vill fira den, som det säkert gör med julen.
  Tack för boktips - den är verkligen mycket fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Påskfirandet går mer under radarn än julfirandet.

   Helt otroligt fin bok.

   Radera
 3. Jag gillade En halv gul sol men inte så mycket som jag trodde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, kanske bidrog det till att jag älskade den så mycket?

   Radera
 4. Nu sålde du in mig på boken, måste köpa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Hoppas verkligen att du gillar den lika mycket som jag gjorde.

   Radera