tisdag 6 september 2016

Kulturkollos veckoutmaning: favorittanter!

När jag var barn hade min mormor en granne som varit hennes bästa vän i årtionden. De bodde i samma trappuppgång, hade tvättstugan samtidigt (där fika alltid ingick!) och stöttade varandra i vått och torrt. Mormor och tant Judit var oskiljbara. När mormor gick bort var Judit så ledsen att hon inte ens orkade lämna sin lägenhet. För mig var de båda, och är fortfarande, själva sinnebilden för tanter och kraften hos dessa. Man fick inte låta de blommiga klänningarna och papiljotterna lura en, de var urstarka själar som varit med om precis allt och ändå levt vidare. Förlorat barn, varit med om kriget, arbetat hårt hela livet. På bilden här nedan är min mormor närmare min nuvarande ålder men på något sätt så är hon i mitt minne utan ålder, tidlös. Jag bor nu på samma gård som min mormor och Judit gjorde, använder samma tvättstuga. Fortfarande tror jag att mormor ska stå i vardagsrumsfönstret och vinka till mig när jag går förbi. Det är femton år sedan hon gick bort.
Så vill jag ta upp en fiktiv, litterär tant också! Muminmamman är en stor favorit. Hon är både nervös och överbeskyddande och på samma gång lättsam och tillåtande. Hon tillåts ha djup. Och så bär hon runt på en enorm svart handväska som hon inte släpper taget om för något i världen.
12 kommentarer:

 1. Åh, så fint om din mormor! Ibland behöver man distansen för att verkligen se de som står en närmast. Tänk att du bor på samma gård nu också! Historiens vingslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är verkligen helmysigt att bo på samma gård, gå på samma stigar.

   Radera
 2. Ja jättefint! Och Muminmamman är så söt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är hon! En stor favorit hos mig.

   Radera
 3. Så fina minnen du delar med dig av!
  Och Muminmamman var ju en härlig bonus.

  SvaraRadera
 4. När jag var mindre så var jag alltid avundsjuk på de som hade mor- och farföräldrar. Det har gått över nu, men om jag hade haft någon så hade jag önskat att det var som du hade det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade "bara" mormor och morfar, mina farföräldrar gick bort tidigt. Så de jag hade uppskattade jag högt!

   Radera
 5. Jättefint om mormor! Muminmamman var ett bra val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla. Muminmamman är alltid ett bra val!

   Radera