fredag 1 november 2019

Monstret Frank - Mats Strandberg & Sofia Falkenhem


Dagen när Frank fyller nio år blir han biten av grannens hund och börjar förvandlas till ett monster. Visserligen ett vitt, fluffigt monster som mest vill bli kliad på magen - så varför är alla i den lilla staden så rädd för honom? Med hjälp av sina nya vänner Jasse och Magnolia utforskar Frank sin nya verklighet och utmanar sina föräldrars och alla andras skräck för det okända. Jag har hört mycket om den här serien men inte läst den förrän nu och jag fullkomligt slukade de tre delarna. För det är så oerhört bra skrivet om hur vi hanterar det okända, det vi inte förstår. Samt oerhört fint skrivet om att man ibland bara måste våga göra det rätta, för vem är man om inte står upp för sig själv och sina vänner? Som extra krydda finns även många blinkningar till en vuxnare publik i form av popkulturella referenser. När till och med jag på riktigt undrar hur i hela friden det ska gå, hur känner inte då de barn som är målgruppen? Det här är läskigt på riktigt. Dessutom kan jag inte riktigt se mig mätt på de underbara illustrationerna av Sofia Falkenhem. Böckerna om Frank kommer jag bära med mig länge.
2 kommentarer:

  1. Jag läste ala böckerna för min förra klass och tänker prova dem på mina ettor till våren. Kanske måste jag vänta till tvåan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att ha en klass att läsa dem för! Jag läste dem i själv då killarna hemma nått tonåren och är för stora men ska absolut prova dem på kompisarnas barn när de nått rätt ålder.

      Radera