fredag 14 februari 2014

Underbara helvete, av Jamie McGuire

Från bokens baksida:

"Abby har lämnat sitt mörka förflutna bakom sig, fast besluten att aldrig återvända. Tillsammans med sin bästa kompis America har hon flytt till Eastern University för att börja ett nytt liv. Hädanefter ska hon vara en duktig flicka. Men så möter hon Travis, killen som slåss för pengar på illegala slagsmålsklubbar och som alltid har ett koppel av tjejer efter sig. Abby lovar sig själv att aldrig falla för Travis och istället inleder de en vänskap. En vänskap som med tiden fördjupas och intensifieras tills den plötsligt har förvandlats till just det Abby med alla medel försökt undvika. Hon vet att de inte är bra för varandra, ändå kan hon inte hålla sig borta från honom. Deras relation blir snart alltmer kaotisk, destruktivt hänförande och fullkomligt underbar. Samtidigt smyger sig Abbys förflutna allt närmare och hotar att rämna hela deras värld."


Den här boken har egentligen bara ett enda fel men det är å andra sidan så stort att det överskuggar allt annat. Till en början gillade jag Abby och beskrivningarna av livet på ett amerikanskt campus, det verkar spännande och roligt, och texten är verkligen medryckande och skrivet på ett sätt som gör att man "bara" ska läsa ett kapitel till. Men mycket snabbt började jag irritera mig på Abbys oförklarliga känslor för Travis. För han är killen som dricker sig karatefull på whisky och sedan tar till nävarna när något eller någon går honom emot. Att han är gullig, omtänksam och mjuk däremellan hjälper inte, han passar perfekt in i profilen som besatt pojkvän. Han får ligga runt hur mycket han vill medan han sorterar ut sina känslor för Abby men om hon så mycket som kysser en annan kille så får Travis spel. Han ser till att hon har förkläde med sig när han inte är med, han får panik och spöar alla som så mycket som tittar på Abby, hon får inte klä sig som hon vill  - hallå sjuttonhundratal. Han har ett kontrollbehov som jag enbart sett i förhållanden som undantagslöst barkat käpprätt åt helvete. Så fort de har en konflikt som innebär att Abby blir upprörd så löser Travis det genom att kyssa henne så hon blir knäsvag. Voilà! Problemet löst. Han manipulerar, kontrollerar, förföljer och kallar det för kärlek. Hon förtrollas av hans fantastiska sexpack och tatueringar och låter tårarna oupphörligen rinna glittrande nedför kinderna. Romantik? Bah! Humbug!

Ska det här vara en typ av man som kvinnor är attraherade av? Om detta är någon slags allmän drömman för unga tjejer idag så vill inte jag vara med längre. Jag känner många väldigt manliga, romantiska och starka killar som aldrig någonsin har betett sig såsom Travis gör. Det bara måste gå att beskriva en sexig kille i en romantisk bok utan att han blir till den värsta våldsamma kontrollfreaket.

Tack till Kalla Kulor Förlag för recensionsexemplaret!

10 kommentarer:

 1. Å jag kan inte annat än hålla med dig! Jag blev ordentligt besviken på den här boken och det är helt och hållet Travis fel! Och han är inte ens en skitstövel "på ett bra sätt" utan det var bara en plåga att läsa om honom och Abby. Blä!
  /Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Killen är ju våldsam på riktigt! Jag hade kunnat ta det om han var en bad boy i allt utom det där med att han krossade ansiktet på alla som tittade på Abby. Han har tatueringar, inga problem. Han tränar och går matcher, absolut. Han kör motorcykel, självklart. Men nu blev det bara för mycket.

   Radera
 2. Vad glad jag är att jag läste den här recensionen, för då finns det i alla fall minst en som håller med mig! Jag förstår helt uppriktigt inte hur man kan bortse från detta beteende i boken och tycka att den är bra eller föredömlig.. Heja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hittat några till som inte var förtjusta i boken just av de här anledningarna men majoriteten som har läst verkar ha gillat väldigt mycket. Helt oförklarligt! Jag blir faktiskt lite rädd för hur många som verkar tycka om den här typen av man...

   Radera
 3. Usch! Jag hatar när det är så! Blir nog ingen läsning av den där boken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att den inte verkar så lockande, jag skulle nog inte ha läst om jag stött på en recension som beskrivit den på det här sättet innan jag började läsa.

   Radera
 4. Då hoppar jag denna. Men folkhemsrysaren från KKF var klart läsvärd! Bisarr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan du mycket väl göra. Har gett mig på Weirdo som vi även fick med oss hem och den är spännande men folkhemsrysaren ligger därnäst på tur!

   Radera
 5. Nu har jag läst den också och åh vad jag kommer såga den om några veckor (måste bara lugna ner mig lite först)! Jag blir sjukt arg på sånt här, att skriva ett så ojämlikt och uppenbart destruktivt förhållande och kalla det kärlek... Och slutet! Nej, måste nog djupandas lite till innan jag kan prata eller skriva om den här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ilska var även min första reaktion. J*vlar vad arg jag blev! Framförallt när jag sökte på recensioner och insåg att många unga tjejer älskar den här boken och tycker att Travis är oändligt romantisk. Slutet var fruktansvärt... Ser fram emot sin sågning. :-)

   Radera