onsdag 3 april 2013

Pocketlängtan

Jag borde veta bättre än att kika in på Pocketshop en tidig onsdagsmorgon på väg till jobbet. Hur ska man kunna gå därifrån utan att plocka på sig flera böcker? Dagens vill-ha-lista är som följer:


Den här är en bok om ett livslångt sökande efter lycka. Det är en bok full av historier. Det handlar om en flicka som blir utelåst från sitt hem och är tvungen att sitta på trappen hela natten, det handlar om att ha en tyrann i stället för en mor, en mamma som har två uppsättningar löständer och en revolver i städskåpet och som väntar på domedagen, det handlar om att växa upp i en strängt religiös familj i en industristad i norra England, en stad som ändrat utseende så mycket sedan dess att den nästan inte längre finns och det handlar om universum som kosmisk soptunna med locket på - ingen kan fly. Det här är en bok om hur andra människors berättelser genom böcker och poesi kan bli ledstjärnor när man tappat både riktning och fotfäste. Det här är Jeanette Wintersons hett efterlängtade självbiografi. En gripande och rolig men samtidigt grym bok om sökandet efter tillhörighet, gemenskap, kärlek, en egen identitet, ett hem och en mor. Det här är Jeanette Wintersons berättelse om hur det gick till när hon valde att lämna sitt föräldrahem för att hon sexton år gammal hade hittat kärleken i en annan kvinna och hur hennes mamma reagerade på nyheten genom att på farstutrappen säga till sin dotter: "Men varför vara lycklig när du kan vara normal?"Över en och en halv miljon sålda exemplar i Sydkorea. Internationellt genombrott för en av Koreas mest framgångrika författare. Utgiven i 23 länder.

En enastående och rörande roman om en familjs sökande efter en försvunnen mor. En mor som försvinner en dag på Seouls centralstation när föräldrarna är på väg till ett av barnens födelse­dagskalas. Vi får sedan följa familjen i deras sökande efter modern. Ett desperat sökande som får hela familjen att reflektera över sina relationer med modern. Makalöst berättat i fyra delar av dottern, äldsta sonen, maken och mamman. Ta hand om min mor är både en autentisk roman om livet i Sydkorea och en stark familjeskildring.

 Kyung-sook Shin tilldelades litteraturpriset Man Asian i mars 2012 för sin bok.
 

4 kommentarer:

 1. Vilka bra tips! Wintersons bok har jag länge varit sugen på. Och "Ta hand om min mor" verkar ju vara en riktig guldklimp också! Nu fick jag något att önska mig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! :-) Har också varit väldigt sugen på Wintersons bok och nu finns den äntligen i pocket. Ska nog önska mig båda av mamma!

   Radera
 2. Ta hand om min mor har jag läst på engelska. Då heter den Please Look After Mom. Den är riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att höra att den var bra, nu ser jag ännu mer fram emot den. :-)

   Radera