tisdag 9 januari 2018

Kulturkollos veckoutmaning: En riktig pionjär

Ämnet är Att bryta ny mark och trots att det inte nödvändigtvis ska handla om upptäcktsresande måste ändå jag skriva om ingenjör August Andrée och hans polarexpedition 1897. För det är på samma gång det mest korkade och hjältemodiga jag vet. Mest var det ändå dumdristigt, men trots det är det nästan omöjligt att inte trollbindas av de tre männen som nästan helt utan vare sig erfarenhet, utbildning eller utrustning bestämde sig att åka till Nordpolen i luftballong. De måste få högsta betyg i beslutsamhet och framåtanda även om det brast angående så mycket annat.

S.A. Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel kryper in under huden på mig. Hur kunde dessa oerfarna och in till dumhet kaxiga män få för sig att åka luftballong till Nordpolen? De hade långt ifrån lämpliga kläder, släpade med sig totalt onödiga saker medan de lämnade de viktiga och hade ingen som helst kunskap om eller respekt för den arktiska naturen. De gav sig ut i en vildmark de inte visste något om, en vildmark som snabbt slukade dem. Luftballongen flög inte ens en tredjedel av den tänkta sträckan och när de väl nödlandat för att börja gå norrut förstod de först inte att isen under dem rörde sig fortare söderut. Hur de än kämpade så kom de bara längre ifrån målet. 


Nils Strindberg har fotograferat den kraschlandade Örnen, ett fotografi som framkallades trettiotre år efter expeditionen.


De dog med den ena släden helt ouppackad enbart tre dagar efter att de stigit i land på Vitön. Maten skulle ha räckt över vintern, de hade vapen och ammunition men ändå gick de under. Varför? Trettio år senare hittades kropparna av en slump och sedan dess har en gissningslek pågått om varför allt gick så snett så fort. Jag kan inte nog rekommendera Bea Uusmas otroliga bok Expeditionen Min kärlekshistoria som med sina bilder och författarens besatthet är mer ett mirakel än bok. Se dock till att köpa den illustrerade versionen för den är värd varenda krona. 

8 kommentarer:

 1. Håller med dig! Vilka modiga men samtidigt vårdslösa pionjärer. Vårdslösa med sig själva. Har läst boken. En väldigt bra och vacker bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vacker tror jag nog beskriver den bäst! Helt oemotståndlig.

   Radera
 2. Jag minns filmen som kom på åttiotalet om Andréexpeditionen. Det var hemskt när de dog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, av Jan Troell! Det är ett barndomsminne som sitter som berget.

   Radera
 3. Det är fascinerande att läsa om Andrées misslyckade expedition (och en del andra polarexpeditioner).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske än mer fascinerande än att läsa om de lyckade.

   Radera
 4. Håller med om att man bör läsa den illustrerade utgåvan av boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla bilder och illustrationer ger så otroligt mycket.

   Radera