tisdag 19 april 2016

Kulturkollos veckoutmaning: Vad tänker du på när du tänker på Nederländerna?

Jag tänker på min, hittills, enda resa till Amsterdam, det måste vara åtminstone femton år sedan nu. När jag steg av tåget från flygplatsen vid Centralstationen så hände följande inom fem minuter: jag blev erbjuden att köpa droger och jag såg en naken kvinna dansa på ett bord på en pub. När man är i Amsterdam så är man verkligen i Amsterdam! Men mina starkaste minnen, det jag hela tiden återkommer till i tankarna, är mitt besök i Anne Frank Huis. Jag läste boken så många gånger som tonåring och kom flickan som skrev den väldigt nära, självklart var jag tvungen att åka till huset där hon gömde sig i två år. Det var precis som jag hade väntat mig att det skulle vara och på samma gång dubbelt så hemskt och hälften så läskigt. Alltså helt obeskrivligt. Som alltid så tycker man att allt är så mycket mindre än man trott, för bilder kan inte förmedla klaustrofobin i de stängda och minimala utrymmen som de två familjerna vistades i så länge. Det är ett museum jag verkligen rekommenderar. Passa även gärna på att köpa ett exemplar av Anne Franks Dagbok när ni är där, den finns att köpa på de flesta språk.
10 kommentarer:

 1. Det låter som en nyttig och lärorik upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det verkligen! Amsterdam har några riktigt fina museer.

   Radera
 2. Tänker också på Anne Frank! Jag hoppas att köerna inte är allt för hemska. Vi planerar i alla fall att gå tid och försöka komma in. Sedan måste jag säga att droger och nakna damer också är en del av min bild av Nederländerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas ni kommer in! Det är väl värt ett besök. Annars är även Rijksmuseum väldigt fint med många van Gogh. And if all else fails: The Torture Museum. :-) Som är precis vad det låter som.

   Radera
 3. Gick bara förbi Anne Franks hus på utsidan igår, kön slingrade sig i vad som verkade vara kilometervis. Trots att jag var beredd på den drogliberala attityden så blev jag faktiskt lite överraskad över hur öppet allt var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attityden till droger är verkligen en helt annan än man som svensk är van vid. Lika förundrande är ett besök i Red Light District efter mörkrets inbrott.
   Hoppas verkligen ni kan besöka Anne Frank Huis!

   Radera
 4. Det vore väldigt intressant ställe att besöka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amsterdam är som en fantasi, helt annorlunda än resten av landet. Väldigt värt att besöka.

   Radera
 5. Skulle verkligen vilja göra ett besök där! Kan tänka mig att det som du skriver, är ännu mindre än vad man kunnat föreställa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen konstigt att få se det huset i verkligheten, de där rummen man läst så mycket om. Det är svårt att bortse från allt man tänkt om platsen.

   Radera