måndag 28 oktober 2013

Saeculum, av Ursula PoznanskiTrots att han aldrig gjort något liknande tidigare så lämnar tjugoårige Bastian läkarstudierna för att under pingsthelgen följa med på en lajv. Egentligen är han inte så jätteintresserad av att leka medeltid men Sandra har bett honom delta, söta Sandra med de fina ögonen. I fem dagar ska de leva som på fjortonhundratalet i en avlägsen del av skogen men under tågresan dit berättar en av deltagarna om den förbannelse som finns över skogspartiet där deras äventyr ska äga rum. De flesta deltagarna rycker på axlarna men efter att de anlänt vid lägerplatsen så börjar det hända underliga saker och när människor en efter en försvinner så undrar fler än en om det kan ligga någon sanning bakom de gamla legenderna.


Karaktärerna presenteras i början av boken på ett snabbt och klichéartat sätt, vi har den underskönt vackra, den (mat)glada tjockisen, den mystiska som spår i runor, osv. Som vilken amerikansk tonårsfilm som helst. Jag fick inget riktigt grepp om Bastian förrän efter ett hundratal sidor, ungefär samtidigt som historien tog fart på riktigt. För det som varit ganska medelmåttigt blev snabbt därefter väldigt spännande. Det här är Poznanskis styrka, för exakt som i hennes första bok Erebos så får man aldrig vara särskilt säker på vem man kan lita på eller vad som är verkligt. Finns det en förbannelse? Är de personer som verkar pålitliga det på riktigt? Möjligtvis är boken något för lång och den (näst) sista scenen alldeles för utdragen men som helhet så får den här boken ett högt betyg. Jag läste den i en sittning på några timmar och kunde inte sluta förrän jag fått veta hur det skulle gå. Kommer absolut läsa vad mer författaren skriver, tycker hon har ett fint sätt att beskriva ungdomar och deras rädslor, kärlek och uttryckssätt.
 

10 kommentarer:

 1. Denna har jag läst men inte Erebos, borde kanske göra det med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erebos var till och med bättre än den här. :-) Tycker absolut att du ska läsa den.

   Radera
 2. Åh, jag är så sugen på den här, men den ligger ganska långt ner i läslistan. Det låter kanske som en paradox, men det betyder bara att det finns många böcker jag är mer sugen på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis hur du menar! Det finns så mycket man vill läsa, gärna allt på en gång, så man måste rensa och prioritera. :-)

   Radera
 3. Jag tyckte iof att den var väldigt spännande när man var mitt i den. Men jag var inte riktigt nöjd med slutet, som jag tyckte kändes lite krystat, och när jag inte är nöjd med slutet på en bok så sänks mitt betyg rätt rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår precis hur du menar. Och ja, slutet var lite konstigt, "för mycket" på många sätt (svårt att skriva om det här utan att spoila!). Men hela mittendelen av boken var fantastisk.

   Radera
  2. Men jag har i alla fall skrivit upp Erebos på att-läsa-listan, visste inte att något annant av henne hade getts ut på svenska och om den är bättre än Saeculum så hoppas jag på att inte bli besviken.... :)

   Radera
  3. Jag tycker att Erebos har en mer genomarbetad historia, det hänger ihop från första början. Hoppas du ska gilla den!

   Radera
 4. Man förlåter många klyschor om boken är riktigt spännande ändå!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helhetsintrycket var positivt för min del! Och ja, då förlåter man ganska mycket faktiskt. :-)

   Radera