tisdag 11 september 2018

Kulturkollos veckoutmaning om sånt som är sant, och brottsligt


För mig finns det egentligen bara ett tips: I'll Be Gone in the Dark, One Woman's Obsessive Search For the Golden State Killer av Michelle McNamara. En av de mest fruktansvärda böckerna jag någonsin läst. För att den är sann, för att alla våldtäkterna och morden har hänt på riktigt. Det är fortfarande svårt att greppa, att det har hänt människor som du och jag, att någon av ren ondska eller bara brist på empati använt andras kroppar som saker, som döda ting. Så här skrev jag om boken för bara några månader sedan:

Det är något med hur hon skriver som fascinerar så otroligt mycket, allt detta jobb som lades ner av en true crime-författare under sena kvällar och nätter när resten av hennes familj låg och sov. Även jag har blivit besatt, men snarare av henne, av Michelle. Jag googlar efter bilder och blir irriterad över att det knappt finns en enda på henne ensam, nästan alla är premiärbilder från olika Hollywood-event och alltid med skådespelarmaken Patton Oswalt vid hennes sida. Inte för att jag har något emot honom, tvärtom. Men Michelle förtjänar att få uppmärksammas ensam, för vad hon gjort, för det oerhörda som närmast kan benämnas som ett livsverk i jakten på serievåldtäktsmannen och seriemördaren The Golden State Killer. Hon har inte fått tillräckligt med erkännande för detta men jag hoppas och tror att det kommer. För bara några veckor sedan, två år efter Michelles död, grep polisen mannen som mördade tolv människor och begick minst femtioen våldtäkter. Hennes bok måste ha med saken att göra, även om de ansvariga poliserna inte har velat erkänna det. Än åtminstone.

Charlene Smith. Lyman Smith. Manuela Witthuhn. Gregory Sanchez. Janelle Lisa Cruz. Några exempel på människor som var med om det allra värsta på den plats där de borde varit som tryggast: sängen i sitt eget hem. De var alla med om att vakna mitt i natten med förövaren i sovrummet och en ficklampa riktad mot sina nyvakna ansikten. Eller, förmodligen. För det var så det gick till när han fortfarande "bara" band och våldtog sina offer, innan han gick över till att även mörda dem. Personerna jag nämnt vid namn fick aldrig en chans att berätta om sin gärningsman, de dog där hemma i sina sängar, och det är dem jag tänker på när jag drar ner rullgardinen om kvällen, när jag försöker stänga ondskan ute med en bit styvt tyg. För övrigt finns det inget "bara" med våldtäkt, meningen ovan kommer av att jag inte vet hur jag annars ska uttrycka mig. The Golden State Killer band pojkvännen/sambon/maken eller fick kvinnan att göra det, sedan satte han gärna en kaffekopp med tillhörande fat på mannens rygg och sa att om han hörde minsta skrammel skulle han döda honom. Sedan band han och våldtog kvinnan. När han fortfarande lämnade dem levande låtsades han ofta gå ifrån huset när han var klar och när offren efter många långa minuter äntligen andades ut och började försöka ta sig loss så lade han en knivsudd mot deras rygg för att visa att han fortfarande var kvar. Sedan låg de kvar i timmar, rädda att röra en enda muskel, gråta eller till och med andas för högt. Han fick det att verka så enkelt, han åkte inte fast förrän fyrtiofyra år senare, 72 år gammal, och då med hjälp av DNA-bevisning och släktforskningssidor på nätet. Precis som Michelle McNamara förutspådde. Jag är så oerhört ledsen att hon inte fick leva länge nog för att uppleva hans tillfångatagande men jag är samtidigt säker på att hon ändå vet, var hennes själ än befinner sig idag.


12 kommentarer:

 1. Vet inte om jag klarar att läsa ... men vill. Det låter helt fruktansvärt. Hur blir man sån? Att inte erkänna vilken roll McNamara hade i att de kunde fånga mannen till slut ... och att hon hann dö innan, så sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnade på boken på Storytel, på vägen till och från jobbet. I dagsljus. För jag hade aldrig vågat läsa den i sängen om kvällen...

   Det är otroligt sorgligt att hon hann gå bort innan de tog honom och att hon dog så ung, lämnade man och en ung dotter efter sig.

   Radera
 2. Är lite nyfiken på att läsa boken, men vet inte riktigt om jag vågar. Hade också hoppats att den skulle komma på svenska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om den kommer på svenska så kommer jag nog läsa om den!

   Radera
 3. Jag kan bara hålla med, den här boken (och dess författare) är verkligen fenomenalt intressant. Och välskrivet är det och fullt av tänkvärdheter om hur människor fungerar. Tror också att den måste komma på svenska snart, inte minst som fallet utvecklats på slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen helt otroligt bra, jag var nog inte helt beredd på just hur fantastisk den skulle vara. Detta trots alla hemskheter.

   Radera
 4. Också mycket nyfiken, men det låter tungt och hemskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt det där, tungt och hemskt. Men värt det! Och då är jag väldigt känslig för hemskheter som hänt på riktigt.

   Radera
 5. Håller med! Den är verkligen hemsk men bra.

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Roligt att höra! Hoppas även du ska gilla.

   Radera