onsdag 25 oktober 2017

Kulturkollos veckoutmaning: Vilket fiktivt verk flyttar du in i?

Om jag hade fått den frågan som barn så hade jag med stor sannolikhet svarat Mattisborgen eller Kulla-torpet. Ingen av platserna är särskilt bekymmersfria eller trygga, men det var de världarna jag helst flydde till när jag behövde och jag kan inte påstå att jag ändrat mig så värst mycket under åren. För som vuxen så skulle jag svara Harry Potter, Midgård i Sagan om Ringen eller kanske författaren Lev Grossmans magiska värld som korsar dagens USA med en vuxenvariant av Narnia: Fillory. För realism får jag mer än nog av i det verkliga livet, även om vardagen ibland kan vara en gnutta magisk den med. Men nästan alla stora läsupplevelser har jag fått tillsammans med just litterär magi och övernaturlighet.6 kommentarer:

 1. Nej, böcker som är bekymmersfria och trygga blir nog inte så intressanta att läsa.

  Magi och övernaturligt tycker jag kan vara spännande att läsa, men det måste vara övertygande världar. Annars tröttnar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är mycket intressant! För jag håller med om att det måste vara övertygande men sedan har inte det något som helst att göra med graden av magi eller övernaturlighet. Ibland är allt helt uppåt väggarna galet men man tror ändå på det och då har författaren gjort ett bra jobb.

   Radera
 2. Sagan om ringen är också helt underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt, helt underbar! På så många olika sätt.

   Radera